tjek dit hårs porøsitet

Nøgleordet? Porøsitet. Det er et varmt emne blandt vloggere, bloggere og kvinder i hele verden. Eftersom vi kender mere og mere til hårstrukturen, begynder hårplejemetoder at nå de højeste standarder.

Hvis du stadig ikke kender dit hårs porøsitet, bør du læse videre!

Porøsitet – er et af de anatomiske træk ved vores hår. Det definerer positionen af laget af kutikula. Porøsiteten kan være lav, medium eller høj; lav er den bedste, høj er den værste. Når hårets kutikula er åbent, bliver håret mere sensitivt, dets udseende ændres og vi begynder at støde på forskellige problemer.

Vi bør fortælle om menneskehårets struktur (i hvert fald kort) hvis vi vil sige noget om hår porøsitet.

Hårstruktur

Hvert hår (selv det mindste) er lavet af rødder (under huden) og en stamme. I hårpleje, bør vi sørge for at pleje hårfolliklerne der er under huden. Nye celler (ansvarlige for hårvækst) bliver født i folliklerne. Hårsækken er en del af folliklen og vi skal vide en smule mere om den. Hårsækken er den eneste levende del af vores hår. Det er essentielt at ordentligt fugte og nære hårsækkene for at holde vores hår sundt.

Hvad er der over huden? Hårstammen er inddelt i tre dele: rod, midterdel og spids. Det er derfor vi siger at vi plejer vores hår “fra rod til spids”. Dog er det vigtigere at differentiere mellem lag af hår. Det vil give os detaljeret information om hårets porøsitet.

Hårstammen består af:

  • Medulla – findes kun i tykt hår,
  • Cortex – lavet af keratin; beskytter håret;
  • Kutikula – barket keratin i form af ‘skæl’.

Den sidste del – kutikula – er det ydre lag. Et enkelt hår består af 7-10 transparante (ikke altid) lag af kutikula der udgør den ydre struktur. Deres karakteristika er fleksibilitet, så de er i stand til at klynge sig til hinanden – mere eller mindre tæt.

Lagene af kutikula reagerer på ændringer af temperatur eller pH i miljøet. Hvad betyder det? Vi kan åbne dem ved at rense håret med varmt vand eller opvarmning med en føntørrer. For hvad? Næringsstofferne i en hårolier eller et andet produkt vil nemmere blive aborberet i håret. Det er vigtigt at huske at rense håret med koldt vand eller en rens med eddike efter hver behandling (også vask). Som konsekvens vil kutikula lukke sig og håret vil blive jævnt.

Hvad er hår porøsitet?

Vi kan tale om en særlig porøsitet når kutikula bliver i en givet position i lang tid. Når vi med vilje åbner eller lukker lagene under hår behandling, ændrer vores porøsitet sig ikke. Porøsiteten referer til en permanent tilstand af vores ydre lag af kutikula.

Håret kan have tre typer af porøsitet:

  1. Lav: såkaldt hår med lav porøsitet – laget af kutikula klynger sig til hinanden.
  2. Medium: såkaldt hår med medium porøsitet – kutikula er halv-åbne.
  3. Høj: såkaldt hår med høj porøsitet – kutikula er vidt åbent.

Hvorfor er hår porøsitet værd at kende? Svaret er simpelt: hårets tilstand afhænger af hår porøsitet. Hår med lav porøsitet er det sundeste, så vi sigter for lav porøsitet i vores hårpleje. Dog er denne hårtype svær at style og tager lang tid at tørre. På den anden side, er hår med høj porøsitet det svageste, mest skadede og dehydrerede. Årsagen kan være: forkerte hårprodukter, ugunstige vejrforhold eller for meget hårstyling og for mange varmestyling behandlinger. Den tredje type kan kaldes for normal, da det er den mest almindelige. Det betyder ikke at medium porøsitet er godt. Denne hårtype har en tendens til at blive kruset, statisk, glansløs og kan falde ud.

Fun fact! Vidste du at du kan have hår med høj porøsitet naturligt? For eksempel, er det normalt blandt mørklødede piger med krøllet hår. I dette tilfælde, betyder høj porøsitet ikke skader; det er bare et af karakteristikaene.

Hver hårtype kræver ordentlig pleje. Det er essentielt at beskytte og give fugt i alle tre hårtyper. En hårtype har behov for at få vand mens det er nok med en anden type at låse vandet i håret. Målet er det samme: beskyttelse, næring og fugt er vigtigt til alle typer af hår.

Hvordan kan du tjekke dit hårs porøsitet?

Udover beskyttelse og næringsstoffer, har forskellige typer af porøsitet behov for hårpleje der leverer forskellige effekter. Skadet hår skal repareres; hår med medium porøsitet har brug for udglatning og forstærkning. Du kan identificere dit hårs porøsitet ved brug af et par metoder:

  • besøg en trichologist – ‘hår-doktor’ – som bruger et mikroskop til præcist at definere hårets porøsitet ned gennem længden.
  • gør det derhjemme, ved brug af en af to præcise hjemme-metoder: observer dit hår eller udfør et eksperiment. Den nemme måde involverer at tage et nærmere kig på håret og tjekke dets visuelle tilstand. Du kan også udføre en vandtest: smid håret i et glas fyldt med rent vand – hvis håret hurtigt absorberer vand og synker til bunden, har det høj porøsitet; hvis det flyder på overfladen i lang tid, betyder det at du har hår med lav porøsitet.